Wanneer we het hebben over de Beaujolais, denken de meeste mensen aan Beaujolais Nouveaux (of ook wel Beaujolais Primeur genoemd). Maar de Beaujolais heeft nog meer te bieden. Appellation Beaujolais Contrôlée zie je ook op de fles. Wat betekent dit eigenlijk? Een kleine 1:1 over de Franse appellation Beaujolais.
Beaujolais, Beaujolais Villages & Cru’s du Beaujolais
De Beaujolais heeft net als bijvoorbeeld de Bourgogne en de Bordeaux een eigen ‘appellation’. Een appellation is niets meer dan een geografische aanduiding die wettelijk beschermd is. Dit betekent dat wijn gemaakt van druiven uit de Beaujolais, als zij voldoet aan bepaalde voorwaarden, ook daadwerkelijk ‘Beaujolais’ genoemd mag worden. Wat de voorwaarden zijn verschilt per regio/plaats. Meestal valt ten minste hieronder: de druivensoort, de manier van druiven verbouwen en de manier van oogsten.
Binnen de Beaujolais zijn er ook nog kleinere geografische aanduidingen. Zo zijn er 10 verschillende cru’s binnen de Beaujolais, deze mogen hun eigen geografische benaming gebruiken (als ze voldoen aan de voorwaarden). De cru’s zijn vernoemd naar de dorpen en specifieke plekken waar de wijnvelden liggen.
Als laatste heb je nog de appellation ‘Beaujolais villages’. Dit zijn aangewezen gebieden om de Cru dorpen heen die de aanduiding Beaujolais Villages mogen gebruiken.
Wat zijn dan deze voorwaarden?
Laten we hier als voorbeeld onze eigen Beaujolais Cru nemen. Dit is Régnié, naar het dorp Régnié-Durette waar wij wonen. Onze wijnvelden liggen in het gebied die onder deze Cru valt. De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen om daadwerkelijk Régnié op de fles te mogen zetten zijn:
- Deze cru is behouden voor rode wijn gemaakt van de druif ‘Gamay’. Deze druif past het beste bij de grondsoort en het klimaat van de Beaujolais en is daarom aangewezen als de te gebruiken druivensoort.
- Oogst wordt handmatig gedaan. Dit is belangrijk omdat op deze manier de hele trossen in het wijnvat terecht komen en de vinificatie methode ‘Macaration (Semi)-Carbonique’ gebruikt kan worden. Heel kort betekent dit dat vergisting van de druiven plaatsvindt terwijl de druiven in zijn geheel nog in het vat zitten (dus niet ontstemt of geperst). Over hoe dit precies werkt zal ik zeker nog eens een blog schrijven.
- Er staat een minimaal aantal druivenplanten op een hectare en er is een maximale opbrengst. De druivenplanten staan relatief dicht op elkaar zodat ze concurrentie van elkaar hebben en daarom ‘hard’ moeten werken om water en voedingsstoffen op te nemen. De maximale opbrengst betekent dat er goed gesnoeid moet worden zodat er niet teveel trossen aan een druif groeien. Een goede balans zorgt voor een hoge kwaliteit druiven en dit werkt weer door in de wijn!
- Er mag gedurende het jaar geen water gegeven worden aan de druiven. De opbrengst van het jaar is een weergave van het klimaat. 2020 was bijvoorbeeld een erg droog jaar. Dit resulteert in kleine druiven en een lage opbrengst maar wel met heel veel smaak en kleur!
Om te zorgen dat de wijn aan de juiste voorwaarden voldoet zijn er verschillende instanties die controles uitvoeren. Daarnaast stuurt men de wijn naar een test panel die beoordeeld of de smaak van de wijn een goede representatie is van de Cru. Het zal je niet verbazen dat dit ontzettend subjectief is en er dus ook behoorlijk veel discussie is over wie en hoe men mag bepalen welke wijn voldoet.
Vin de France
Dit is een kleine selectie van de regels en voorwaarden waar wij aan moeten voldoen. En wat gebeurd er nu als je niet aan de regels kan of wilt voldoen? Als je bijvoorbeeld een hele andere druivensoort wilt aanplanten. Dit kan zeker (en het gebeurd ook), de appellation ‘degradeert’ dan naar een lagere aanduiding. Verbouw je bijvoorbeeld de Chardonnay druif om witte wijn te maken, dan kun je nog wel de appellation Beaujolais Villages gebruiken. Maar maak je wijn van Pinot Noir, dan betekent dat je wijn een Vin de France wordt.
Er zijn verschillende wijnboeren die er voor kiezen om niet aan alle voorwaarden van de Cru te voldoen en dus een Vin De France maken. Dit wil zeker niet zeggen dat deze wijnen van een mindere kwaliteit zijn.
En hoe zit dan met Beaujolais Nouveaux?
Beaujolais Nouveaux is jonge wijn die men na ongeveer 2 maanden bottelt en die dan ook gedronken kan worden. Beaujolais Nouveaux (ook wel Primeur) is bekend geworden als marketing actie van een bekende wijnmaker en is daarna uitgegroeid tot fenomeen. Ondanks dat het een tof idee was om de Beaujolais op de kaart te zetten, is het zo groot geworden dat de kwaliteit van de wijn in het geding kwam en heeft het de Beaujolais qua reputatie als producent van kwaliteitswijnen uiteindelijk geen goed gedaan.
Ik schreef als eens een blog over de Beaujolais Nouveaux want er zijn behoorlijk wat nuances en verschillende meningen als het over deze wijn gaat. Vandaag is het weer de derde donderdag van november en ik ga zeker weer een aantal wijnen proeven.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een iets beter idee over de Beaujolais en de verschillende appellations die zij te bieden heeft! Wil je op verder onderzoek, komt dan eens bij ons langs op Domaine Lachat om de Beaujolais zelf mee te maken.
Error: There is no connected account for the user 17841404169875087 Feed will not update.
Femmie Funcke-Elshout
Weer een interessante blog Anne en goed geschreven.
De foto’s erbij zijn ook weer zo leuk.
Op de bank waar ik heb gewerkt was het traditie om in de derde week van november beaujolais te drinken. Elk jaar weer een feestje! Toastje met wat lekkers erop en wijnen maar. In jouw volgende blog zou ik graag willen lezen hoe het met jullie wijnvelden is gegaan. Jullie gaan dit jaar toch voor het eerst jullie eigen oogst bottelen?
Hartelijke groet,
Femmie
Anne
Ja dat is een goed idee! Daar zal ik volgende keer wat meer over vertellen. Maar klopt, volgend voorjaar zit onze wijn in de fles!
Harry
Top Anne,
Over een van mijn favoriete wijn, inderdaad destijds gepromoot door het bekende wijnhuis “het Anker” in de Haag waar ook toenmalig koningin Juliana haar wijn kocht, die mij dit leerde drinken, een jonge frisse wijn, heerlijk vond ik het, en tot op de dag van vandaag nog steeds drink, een mooi artikel, bedankt
Anne
Leuk, dankjewel!
Marja
Mooie blog Anne, Heel duidelijke uitleg en informatie over de Beaujolais wijnen.
We gaan vandaag ook eens even op zoek naar een mooie Beaujolais Primeur.
Anne
Dankjewel! En proost alvast!