Inmiddels is het merendeel van de druiven geplukt en keert de rust langzamerhand weer terug. De afgelopen weken stonden in het teken van de wijnoogst ofwel ‘vendanges’. En dat merk je! 8 feiten en fabels over het druiven plukken in de crus du Beaujolais.
1. Tijdens de vendanges, staat alles in het teken van de oogst. FEIT
De laatste dagen van augustus merk ik dat er iets verandert om ons heen. Er rijden meer auto’s en tractoren voorbij, de boeren struinen door de wijnvelden en iedereen praat erover. Het gaat beginnen! Het dagelijks leven draait nu om de wijnoogst. De supermarkt staat vol met groot verpakkingen voor de plukkers. Langs de weg staan waarschuwingsborden. Kijk uit voor langzaam rijdende voertuigen! Niet alleen de boeren zelf zijn er druk mee, familie en vrienden helpen mee. Oma’s passen op, of de kinderen gaan gewoon mee de velden in. Overigens vooral om de druiven zelf op te eten.
Harry heeft in de afgelopen weken meer druiven gegeten dan in de rest van zijn leven, maar hij neemt zijn werk als plukker ook heel serieus.
2. In de Beaujolais maken ze Beaujolais Nouveau. FABEL
De Beaujolais Nouveau heeft de Beaujolais op de kaart gezet. Beaujolais Nouveau kan een heerlijke frisse fruitige wijn zijn. Helaas is de marketing van deze ultra jonge wijn doorgeslagen. De vraag was zo hoog dat er veel rotzooi op de markt is gebracht. De boeren uit de 10 crus du Beaujolais willen van het slechte imago af. Daar help ik graag een handje bij, want de wijnboeren in dit gedeelte van de Beaujolais maken heerlijke kwaliteitswijnen welke in Frankrijk hoog staan aangeschreven. Elke cru (waarvan ons dorp Régnié er één is) heeft zijn eigen karakter en de boeren hier maken de wijnen met ontzettend veel passie. Dat heb ik de afgelopen weken wel gemerkt!
3. Elke avond is het groot feest. FEIT en FABEL
Dit is deels waar. De plukkers eten en drinken er tijdens en na een lange dag werken lustig op los. De wijnboeren zijn ondertussen vooral aan het meten en rekenen. Want wijn maken is voor een groot deel scheikunde. Ze meten welk alcohol potentieel de druiven hebben en na het oogsten volgen ze dit op de voet. Het is een ontzettend spannende en stressvolle tijd want er kan van alles mis gaan.
Maar de plukkers maken er een groot feest van. En wat er helpt beter tegen een kater dan lekker in de buitenlucht te werken. Plus wellicht een wijntje voor het ontbijt.
4. Iedere boer heeft zijn eigen methode en filosofie. FEIT
We hebben het geluk dat we bij een aantal boeren over de schouder mogen meekijken en meehelpen. Het valt ontzettend op hoe verschillend de boeren te werk gaan. Iedereen heeft zijn eigen ideeën. Bijvoorbeeld het moment van oogsten en de methode van vinificatie. Dit heeft grote invloed op de smaak van de wijn. Maar het zit hem ook in de details. Eén wijnboer vind het belangrijk dat de druiven na het persen weer in dezelfde tank terechtkomen omdat ze deze omgeving al gewend zijn. Een andere boer wil niet dat de druiven bij het oogsten in te grote kratten terechtkomen omdat dan al sap vrij kan komen. Een derde oogst ook de onrijpe druiven voor extra tannine en aroma. Zo kan ik nog wel even doorgaan!
5. Plukkers worden zwart betaald. FABEL
Eerlijk gezegd had ik verwacht dat hier nog wel wat mee gesjoemeld zou worden. Maar de controle is streng. Helikopters vliegen over de wijnvelden om het aantal plukkers te tellen. Ook vrijwilligers zoals wij moeten zijn aangemeld.
Plukkers komen overal vandaan. Zo kwam ik ook een paar Nederlanders tegen die zich ergens ingeschreven hadden om mee te doen. De meeste boeren willen het liefst een vast team dat jaarlijks terugkomt. Want één ding is zeker, druiven plukken is behoorlijk zwaar.
6. (Vrijwel) alle druiven worden met de hand geoogst. FEIT
De wijn uit deze regio kan alleen een cru status krijgen als deze met de hand geplukt is. In grote delen van Frankrijk (bijvoorbeeld in de Bordeaux) wordt al veel meer machinaal geoogst. Hier zijn er wel wat experimenten (en dan alleen voor Beaujolais Villages) maar het overgrote deel wordt met de hand geplukt. De meningen over machinaal oogsten zijn sterk verdeeld. Maar momenteel is handmatig oogsten hier dus verplicht en de meeste wijnvelden zijn nu ook (nog) niet geschikt voor machinaal oogsten.
7. Plukken is eigenlijk knippen. FEIT
De plukkers knippen de druiventrossen in zijn geheel van de druivenplanten af. Voorafgaand en tijdens de oogst zie ik ook behoorlijk wat druiven in de monden van kinderen, plukkers en boeren verdwijnen. Nu ik heb gezien hoeveel druiven er daadwerkelijk geplukt zijn, snap ik pas dat je daar niet tegen op kunt eten.
8. Versgeperste druivensap proeven is een paradijs! FEIT
Ongeveer 2 weken na het oogsten begint het persen van de druiven. Ook dit is weer een heel spannend proces. Het druivensap dat uit de pers stroomt noemen ze hier “Paradis” . Na het proeven snap ik waarom. Het smaakt heerlijk zoet als limonade ondanks dat het toch al 5-6 procent alcohol bevat. De Franse kinderen mogen ook een slokje proeven.
9. Druiven plukken is alleen maar leuk. FABEL
Natuurlijk is het een groot feest om druiven te plukken met een leuke groep mensen. Maar de gamay druif is een lage druiven stok met een hoge opbrengst. Dit betekent dat je de hele dag gebukt staat en je in allerlei bochten wringt om maar alle druiven trossen te knippen. Na een volle dag plukken kan ik niet meer rechtop lopen dus ik heb diep respect voor de plukkers die dit werk weken achter elkaar doen!
De oogstperiode is een hele leuke tijd om hier mee te maken. De 2018 oogst is inmiddels gebotteld en het is een heel mooi jaar! Ik ben ook heel benieuwd wat de 2019 oogst gaat brengen. Het was weer een warm jaar met lange droge periodes. De druiven zijn nu helemaal klaar voor de vinificatie.
Wie komt er volgend jaar de wijn van 2019 proeven?
Error: There is no connected account for the user 17841404169875087 Feed will not update.
carla van noort
Weer een heel leuke en interessante blog!
En wie weet komen we volgend seizoen proeven.
carla van noort
Weer een heel leuke en interessante blog!
En wie weet komen we volgend seizoen proeven.
Sjaak
Wat een geweldige ervaring maken jullie mee !