Alle Fransen zijn zoetekauwen en eten de hele dag door zoete broodjes en taart. Lekker generaliserend en natuurlijk een cliché vooroordeel. Maar het tegendeel is tot nu toe nog niet bewezen.
Het begon al toen we hier net kwamen wonen. Verschillende buren kwamen een welkom cadeautje brengen. Naast wijn (ok, logisch) kregen we vooral zoetigheid, chocola en een voorraad ‘Kinder’ repen. Je weet wel, van de kinder suprise. Ik durf trouwens best toe te geven dat ik die laatste allemaal zelf heb opgegeten.
Er is echter een reden waarom Fransen zo van zoet houden. En ook, waarom dat eigenlijk helemaal niet zo erg is.
De 5 redenen waarom Fransen zoetekauwen zijn
1. Ze beginnen er al vroeg mee.
Één van Loek zijn eerste Franse zinnetjes is ‘Faire un gâteau’ (een taart maken). Op de crèche zijn ze verder erg bezig met gezond, vers en gevarieerd eten. Maar taartjes horen daar gewoon bij. Ze maken ze tenminste wel zelf!
Overal waar kinderen zijn, is zoetigheid. Op het kerstfeest van de basisschool wordt er rondgestrooid met chocolatjes en kunnen kinderen ongelimiteerd snoep pakker van de bar. Goûter is het 4-uurtje waar men in Frankrijk een tussendoortje eet. Voor kinderen is dat vaak iets zoets, zoals een broodje Nutella. Ook ontbijten Fransen inclusief hun kinderen het liefst met iets zoets, zoals een zoet broodje of cake.
Kinderen krijgen, als je bij iemand op bezoek gaat standaard iets lekkers. Meestal vraagt men niet aan de ouders of dit goed is of wat ze mogen. Het is gewoon volkomen logisch. Het zelfde geldt voor het restaurant of het café, kinderen krijgen zonder te vragen iets aangeboden.
2. Elke lunch wordt afgesloten met een taartje of ander zoet nagerecht.
Fransen lunchen uitgebreid en daar hoort bijna altijd ook een toetje bij. Ook op school krijgen de kinderen kaas én een toetje. Dit toetje is overigens wel vaak fruit. Of een favoriet hier, fruit met (daar is die weer) chocola. Na de lunch volgt meestal een espresso, met je raad het al…. een chocolaatje.
3. De supermarkt ligt er vol mee.
Het schap met koekjes en chocola in de supermarkt is aanzienlijk groter dan in Nederland. Zeg maar gerust paden vol met zoetigheid. Vooral tijdens de feestdagen heb ik mijn ogen uitgekeken. Een kwart van de supermarkt was ineens omgetoverd tot een chocolade parade.
Eén van de weinige dingen waar ik me echt aan stoor zijn de stiekem toegevoegde suikers in bijvoorbeeld ontbijt granen. Wij eten soms cruesli (krokante muesli, granola) thuis. De cruesli uit de supermarkt bevat al gauw 20% suiker. Dan heb je nog wat soorten met minder suiker en daarbij is het ‘slechts’ 15%.
Het stond al een tijdje op mijn to do lijstje om zelf cruesli te maken en dat blijkt super makkelijk. Hier vind je het basisrecept. Zo kun je én wat suikers vermijden én je ultieme cruesli combinatie maken. Ik doe er bijvoorbeeld wat pure chocolade stukjes bij, dat dan weer wel.
4. Elke dorp heeft een bakker en ze maken allemaal de meest fantastische en heerlijke creaties.
Het is onmogelijk om alle lekkere taartjes en gebakjes bij de bakker te laten staan. Elke keer als je naar de bakker gaat, wordt je vragend aangekeken door de mooiste glimmende creaties. Voor elke gelegenheid en elk jaargetijde is er wel een speciaal gebakje naast de uitgebreide vaste collectie. En natuurlijk de croissants, chocolade broodjes en overheerlijke Brioche broodjes.
Wij doen hier ook vrolijk aan mee en in het weekend staat er vaak mini pâtisserie op tafel.
5. Fransen maken zich er gewoon niet zo druk om
Ten slotte is dit wat mij nog het meeste opvalt. Fransen maken zich niet zo druk om al die suikers. En hoe langer ik hier zit, hoe meer ik denk dat dit misschien wel terecht is. Overgewicht zal in Frankrijk vast ook een groeiend probleem zijn maar hier op het platteland zie je dat niet zo. Wellicht omdat de mensen meer beweging krijgen, meer fysieke arbeid verrichten?
Kinderen eten inderdaad veel meer zoetigheid dan in Nederland, maar ze eten ook meer groenten, peulvruchten en eiwitten.
Dus Fransen eten veel zoetigheid, MAAR………..
Toegegeven, ik was (ben) best wel panisch op teveel suiker voor de kinderen. Ik deed in Nederland vrolijk mee met de trend van gezonde snacks voor baby’s en kinderen. De jongens hebben tassen vol met baby chips (smakend naar niets) gegeten. Harry en Loek drinken nog steeds alleen water en melk en aan snoepjes doen ze nog niet. De smaakloze baby chipjes zijn wel vervangen door een wat echtere variant en taart en chocola zijn een onderdeel van het menu geworden.
Nu snap ik waarom Fransen zoetekauwen zijn. Maar ik ben er ook achter waarom dat niet erg is. Ze compenseren dit door twee keer per dag warm te eten. Dus geen boterhammen met hagelslag maar twee keer een portie groenten.
Doe als de Fransen, eet veel verse groenten en sluit af met een heerlijk stuk taart!
Bon Appétit
Disclaimer: dit artikel bevat allerlei generalisaties en is gebaseerd op mijn ervaringen. Ongetwijfeld is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor.
Error: There is no connected account for the user 17841404169875087 Feed will not update.
Marja
Heel leuk om te lezen Anne, interessante informatie.
Ja, die heerlijke Franse gebakjes die kun je niet laten staan, daar hebben wij ook van genoten 😋