Flammkuchen klinkt voor mij net zo Duits als gebraden wurst und kartoffeln. Op één of andere manier loopt bij mij het water niet in de mond bij het horen van Duitse gerechten.
Dit was ook het geval bij flammkuchen. Ik vind het gewoon niet zo aantrekkelijk klinken en ook op de wintersport laat ik het links liggen.
De twijfel slaat toe als ik flammkuchen voorbij zie komen op het menu in een traditioneel Frans restaurant. Ik ga er vanuit dat dit restaurant internationale ambities heeft en wederom bestel ik hem niet.
Vervolgens krijg ik van Thijs een Frans kookboek met recepten uit grootmoeders keuken. Waarempel, ik kom hier het recept voor Flammkuchen tegen. Nu snap ik er helemaal niets meer van.
#swiepswoepswap
In dezelfde periode doe ik mee aan een #swiepswoepswap georganiseerd op Instagram. Ik ben gekoppeld aan de blog van Sanne’s favorieten. Hier kom ik wederom de flammkuchen tegen. Dit kan geen toeval zijn. Inmiddels doe ik wat onderzoek naar de herkomst van dit gerecht en wat denk je? Het komt uit de Elzas. Ik had het natuurlijk kunnen weten! De Elzas is in haar geschiedenis ook in Duitse handen geweest. Vandaar de Duits klinkende naam van dit gerecht.
Dit alles neemt niet weg dat ik een vooroordeel heb, dat onterecht blijkt te zijn. Na mijn eigen versie ervan gemaakt te hebben kan ik niet anders zeggen dat hij geslaagd is. Ik gebruik yoghurt voor mijn deeg (net als in het recept voor naanbrood), dit maakt het deeg wat smeuïger. Heerlijk bij de apèro bijvoorbeeld.
Recept Flammkuchen (voor ongeveer 2 grote kuchen)
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 7 gr droge gist
- 100 ml water (lauw)
- 50 gr yoghurt
Voor de topping:
- 200 gr spekjes
- 150 ml crème fraiche
- 1 grote rode uit (of twee kleintjes)
- Handje verse basilicum
- Peper
Bereidingswijze
Maak eerst het deeg. Om de gist zijn werk goed te laten doen, meng je hem eerst met een scheutje lauw/warm water. Roer even door en laat een kwartiertje staan. Als het goed is, begint je papje vrij snel licht te borrelen. Dit betekent dat de gist actief is.
Meng nu de bloem, het gist, de yoghurt en het water. Kneed dit met de hand of met een kneedhaak tot een soepel deeg. Als je deeg te droog is, kun je nog wat extra water toevoegen. Blijft hij plakkerig, neem dan wat bloem in de hand en kneed het deeg met de hand nog wat verder door.
Laat het deeg rijzen op een warme plek. Dek hem wel af met bijvoorbeeld een licht vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Verwarm ondertussen vast de oven voor op 250 graden (of de maximale temperatuur van je oven).
Verdeel het deeg in twee ballen (of 3, als je iets kleinere kuchen wilt) en rol deze uit met een deegroller tot maximaal één centimeter dikte. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Snij de ui in ringetjes. Meng de crème fraiche met flink wat peper en een beetje zout en smeer het deeg er rijkelijk mee in. Wees niet bang om teveel te gebruiken! Verdeel nu de ongebakken spekjes en de ui ringen over de crème fraiche. Strooi er nog wat extra peper overheen en hij kan in de oven.
De flammkuchen is ongeveer in 15 minuten gaar. Hou de oven in de gaten, als de rand er knapperig begint uit te zien, is hij klaar. Serveer de flammkuchen met wat verse basilicum (of zoals in mijn geval wat jonge spinazieblaadjes).
Bon Appetit!
Tips & variaties
- Dit is het recept voor een basis flammkuchen. Je kunt hem natuurlijk uitbreiden met bijvoorbeeld paddenstoelen of andere toppings die je lekker vindt!
- Heb je geen yoghurt of wil je geen yoghurt gebruiken? Gebruik dan 150 ml water.
- Als je het deeg van te voren maakt, kun je het deeg twee keer laten rijzen. Na een uur rijzen, kneed je het deeg nogmaals goed door en zet je hem vervolgens weer weg. Wil je meer weten over gist en andere rijsmiddelen (zoals bakpoeder). Hier vind je een makkelijk overzicht wat je allemaal kunt doen (en ook wat je niet moet doen).
- Ook dit gerecht is heerlijk uit de kamado bbq. Gebruik dan wel een pizzasteen!
Error: There is no connected account for the user 17841404169875087 Feed will not update.
Geef een reactie